Home » Teaser 2 voor Live 2

Teaser 2 voor Live 2

Wie?

Fotograaf: Joni van Riel, modellen: Olaf en Alexandra

De geur van gras en dennenbomen prikkelt mijn neus en het gras onder mijn knieën werd onderbroken door bladeren en voelt droog en dor. De lucht is droog in mijn mond en ik hoor een stem over deze droge lucht mijn oren prikkelen. Maar ik kan niet verstaan wat er wordt gezegd, wel weet ik dat de stem mannelijk is.
Mijn handen zijn geboeid op mijn rug en iets zien kan niet want een blinddoek voorkomt dat. Ik voel de blauwe plekken en schrammen branden op mijn gezicht en naast de droge lucht proef ik bloed door de tanden die ik nu mis.
Voetstappen naderen en ineens voel ik een exploderende pijn in mijn maag. Ik klap dubbel en raak met mijn voorhoofd de grond. Ruw word ik aan mijn haren terug naar achteren getrokken en een stem fluistert in mijn oor: “we komen er wel achter wie jij bent en wie zij zijn. Jij gaat het ons vertellen, al dat het laatste wat jij doet”.
De hand duwt mijn hoofd ruw naar voren en ik voel een stekende pijn achter mijn ogen die snel weer wegvloeit.
“Neem haar mee,” zegt de stem.
Het laatste wat ik voel voordat ik bewustzijn verlies is een vuist die contact maakt met mijn slaap.

Ik weet niet wie zij zijn en ik weet niet wat ze van mij willen. Ze willen informatie over ‘hen’ maar ik weet ook niet wie dat zouden zijn. Volgens mijn martelaars zou ik iets moeten hebben gezien, iets moeten weten maar het blijft mij onbekend wat. Ik heb ze al verteld wie ik ben en waar ik vandaan kom maar dat geloven ze niet.
Meer buiten bewustzijn dan bewust word ik mijn cel ingegooid en met een klap klapt de deur dicht waarna de verlossende klik van het slot volgt. Zolang de deur dicht is en ik in mijn cel zit kunnen ze mij geen pijn doen en dat is iets waarmee ze met de dag creatiever worden. Het water druppelt uit mijn haar over mijn rug en ik ril. Nog steeds heb ik het gevoel dat ik verdrink en elke adem is momenteel een zegen van de Goden.

Ineens hoor ik een stem en de stem komt mij bekend voor. Eerst hoor ik niet wat ze zegt maar het vertrouwde geluid maakt dat ik wil vechten voor mijn bewustzijn. Ik krabbel overeind in een poging comfortabeler te zitten maar elke beweging brengt pijn.
“Oh lieverd, ik had dit zo graag anders gezien,” hoor ik de persoon droevig zeggen, “maar ik denk dat dit onvermijdelijk was.”
Ineens schiet het me te binnen, de stem, de manier van praten, het is mijn eigen maar toch niet. Mijn ogen schieten vol met tranen en met een hese stem zeg ik, “moeder? Ben jij dat?”
Het is even stil. “Ja, mijn kind.”
De tranen stromen nu vrijelijk over mijn wangen en het zout brandt in mijn wonden, maar het deert mij niet. Ik schiet overeind naar de muur die onze cellen scheidt en door een klein gaatje kan ik in de cel naast mij kijken. Mijn ogen waterig en gezwollen laten weinig zicht toe maar het is onmiskenbaar mijn moeder die ik aan de andere kant zie.
“Wat is er gebeurd?” stamel ik snikkend.
“Oh lieverd, als ik dat eens wist. Je vader was… Ik ben… Ik en je vader…” mijn moeder valt even stil. “Eigenlijk weet ik het niet. Ik weet nog maar vrij weinig maar ik weet wel dat je mijn dochter bent.”
Ik voel me verslagen, boos en verdrietig. Een drang om te schreeuwen en te slaan neemt van mij een overhand maar ik houd het beest onder controle. Het doet bijna fysiek pijn om het niet los te laten maar als ik ingeef kan ik niet meer met mijn moeder praten.
“Ik snap het niet,” zeg ik met een leegte in mijn stem waar ik zelf van schrik.
Weer is het even stil voordat mijn moeder antwoordt. “Waarom heb je het gedaan?” vraagt ze in alle kalmte.
“Wat bedoel je?” vraag ik met stomheid geslagen.
“Waarom heb je het gedaan?” vraagt mijn moeder weer, maar ditmaal is in haar stem te horen dat ze een antwoord eist. “Wie zijn zij?”
Mijn hoofd begint te tollen. Waarom vraagt mijn moeder dezelfde vragen als mijn martelaars?
“Wat willen ze?”
Langzaam voel ik het beest in mijn buik klauwen om losgelaten te worden.
“Wie zijn de leiders?”
Mijn hoofd tolt en het beest klauwt harder en harder aan mijn ingewanden. Het zet mijn lichaam en geest in vuur en vlam en nog steeds vraagt mijn moeder onverstoorbaar door.
“Waarom bestaan ze?”
Ik kan het beest niet langer in bedwang houden en het vreet zich een weg naar buiten. Al mijn zintuigen slaan op tilt en draaien overuren. De schreeuw die ik onderdrukte rukt zich vrij uit mijn longen en alles om mij heen vervaagt.
In de verte hoor ik een stem. Heel zachtjes maar ik hoor duidelijk wat de stem zegt.
“Subject heeft een gesprek gehad met onze versie van een familielid. De ontbranding is gestart en volgens de rapporten moet het geheugen nu afnemen. Wanneer de ontbranding klaar is kunnen wij Subject weer opnieuw laten beginnen…”