Home » Rassen » Gnomes

Gnomes

DU_By_DMVDBERG_LOGOD-18
Fotograaf: Dani’el van den Berg; Concept: Layers; Kostuum ontwerp: Layers; Modellen: Roos Joy en Emma

Leefomgeving

Gnomes zijn bouwkundig zeer goed onderlegd wat vooral goed terug te zien is in hun woningen. Ze tellen vaak vele verdiepingen, iets wat andere rassen niet voor elkaar krijgen. Door hun liefde voor bouwen staat alles door elkaar en tegen elkaar aan, wat er voor zorgt dat er veel smalle steegjes ontstaan tussen de gebouwen.
Het uiterlijk van de gebouwen varieert altijd omdat elke Gnoom zijn eigen voorkeur heeft en een eventuele andere kennis bezit dan een andere Gnoom. Ook zie je vaak dat ze stijlen van andere rassen overnemen.
Maar vergis je niet, het is geen pracht en praal, want veel gebouwen zijn half af of ingestort omdat het een experiment was, of omdat er toch onvoldoende kennis was.
Je kan voor leefomgeving wel stellen dat het een grote chaos is en niemand ruimt het op.

Een plek die Gnomes veel gebruiken is de lokale bar. Vaak hebben zij die zelf gebouwd en ze komen hier erg graag samen om te kletsen, ideeën uit te wisselen of gewoon om dronken te worden.

Taal en geschrift

De taal van de Gnomes, ook wel Gnome Spraak genoemd, klinkt altijd erg hyperactief. Omdat Gnomes zo veel mogelijk informatie in één keer willen overbrengen praten ze nog wel eens te snel. Dit heeft heel duidelijke invloeden op hun taal waardoor hun taal voortdurend veranderd. Als een Gnoom 100 jaar (wat niet zo is!) zou leven en geen contact zou hebben met andere Gnomes, zou hij na 100 jaar zijn eigen ras niet meer kunnen verstaan.

Gnomes kennen niet echt een geschrift in de vorm van letters. Vaak bestaat hun taal uit tekeningen en kleine tekentjes die wel wat weg hebben van het runenschrift.
Toch is elke gnoom in staat dit te lezen en te schrijven maar andere rassen hebben vaak erg veel moeite met het leren lezen en schrijven van de taal.

Goden

TydonGnomes zijn fanatieke aanhangers van Tydon.
Maar ondanks dat zij allen Tydon aanhangen zullen zij hem alleen aanroepen of vereren wanneer het echt nodig is, anders besteden ze er geen tijd aan. Tydon lijkt dit op zijn beurt wel prima te vinden en licht zo nu en dan een tipje van de sluier op om ze te helpen met alle ontdekkingen die ze doen.
Er zijn her en der Gnomes die andere goden aanhangen maar dit komt sporadisch voor.

Gnomes hebben niet per definitie een afkeer van andere goden maar houden zich er ook niet druk mee bezig. Ze vinden het hun tijd niet waard want dat kunnen ze beter besteden aan het vergaren van kennis.

Uiterlijk

De huidskleur van een Gnoom is blauw/groen tot grijsblauwig. Ze hebben grote ogen die soms volledig zwart van kleur zijn, maar hun ogen kunnen ook een andere kleur hebben. De tanden van Gnomes zijn als die van mensen en elfen maar zij kunnen verrotte tanden vervangen met gouden of ijzeren tanden.

Hun kledij is afhankelijk van hun klasse; een gnoom die erg geleerd is voelt zich al snel comfortabel in mooie gewaden, terwijl een gnoom die bouwkundig onderlegd is graag een lederen schort met simpele broek en tuniek zal dragen tegen het dagelijkse vuil.
Het komt weinig voor dat er zich vechters bevinden onder de Gnomes. Daarom hebben zij ook geen baadt bij bepantsering of wapens. Er zijn altijd een paar uitzonderingen, maar meestal worden de Gnomes beschermd door de hogere rassen van de samenleving.

Er wordt gezegd dat Gnomes wel wat weg hebben van Goblins; ze zijn klein, worden niet oud maar het grote verschil is dat Gnomes geen piepstem hebben. Daarnaast zijn Gnomes vele malen slimmer en hebben zij een snel lerend vermogen.

DU_By_DMVDBERG_LOGOD-12
Fotograaf: Dani’el van den Berg; Concept: Layers; Kostuum ontwerp: Layers; Model: Roos Joy

Kennis en vaardigheden

Gnomes hebben een grote kennis van de werking van dingen. Ze vinden het zeer interessant om dingen (of wezens) uit elkaar te halen en te onderzoeken om ervan te leren. Gnomes staan dan ook voorop in ontwikkeling en in bouwkunde.
Gnomes hebben een korte levensduur, slechts 30 jaar. Doordat zij zo kort leven planten ze zich snel voort waardoor ze vaak met veel zijn. Omdat zij zo kort leven maar wel erg slim zijn, documenteren zij alles wat ze ontdekken en maken zodat een eventuele volgende gnoom het werk met gemak op kan pakken.
Gnomes staan erom bekend dat ze uiterst goede leermeesters en griffiers zijn (mits zij niet in hun eigen taal schrijven).

Gedrag

Gnomes zijn erg sociaal ingesteld. Alles wat zij verzamelen en krijgen van offeringen delen ze uit aan degene die het nodig hebben. Ze weten van elkaar dat het ene voorwerp meer waarde heeft bij een Gnoom die er kennis van heeft dan bij een Gnoom die ergens geen kennis van heeft. Hierdoor is er eigenlijk ook geen leider, ze leven immers toch niet lang genoeg. Daarvoor in de plaats is er per samenleving een kleine raad van de oudste Gnomes die de belangrijke beslissingen nemen. Echter is deze raad meer een vorm van naam dan dat er daadwerkelijk wat mee gebeurd. Het komt zelden voor dat een raad bijeen komt om beslissingen te maken.

Het is Gnomes niet aan te zien dat zij heel snel denken, want ze doen er vaak lang over voordat ze met een antwoord komen. Maar niets is minder waar, want een Gnoom is vaak alle mogelijke opties al afgegaan voordat zij antwoord geven en dit zorgt ervoor dat zij vaak al een antwoord hebben op een probleem voordat het probleem er is.
Zodra zij iets willen onderzoeken wordt er geen tijd verspilt en gaan ze er op af. Dit maakt ze ook wel hyperactief.
Ook komen ze erg harteloos over. Ze zijn vaak zo druk met hun “werkjes” dat ze geen tijd hebben of vrij maken voor emoties. Hierdoor is het lastig van hun gezicht te lezen wat ze ergens van vinden. Ze geven niet snel toe aan emoties en zij stellen dat ook pijn een emotie is. “En emoties kun je uit zetten, dus pijn ook.”

Doordat gnomes niet toegeven aan pijn hebben ze er een handje van te lang door te gaan. Ze zijn dan gewond en zoeken geen hulp van een genezer. Dit lijdt veelal tot dood en verminking.

Maar hoe leuk deze wezens ook klinken, ze zijn het niet. Door hun kennis en zeer goed puzzelend vermogen weten zij vaak grote aanvallen te ontwijken, sterker nog, ze weten de aanvallen om te keren en te winnen. Door hun bouwkundig vermogen weten zij grote wapens te bouwen die vele vijanden in 1 keer uit schakelden. Ze nemen hun omgeving snel in zich op en zetten dit naar hun hand.
Daarnaast hebben Gnomes er een handje van alles uit elkaar te halen wat ze te pakken krijgen om te onderzoeken. En niemand die in een experiment van een Gnoom terecht wil komen om enkel en alleen als studie-object te dienen. Op hun eigen manier zijn Gnomes sadistisch genoeg!

DU_By_DMVDBERG_LOGOD-16
Fotograaf: Dani’el van den Berg; Concept: Layers; Kostuum ontwerp: Layers; Model: Emma

Samenleving

In veel samenlevingen staan ze vrij onderaan de hiërarchische ladder, maar hun kennis en kunde wordt alom gewaardeerd en gebruikt.

Vanaf jongs af aan wordt het denkvermogen van jonge Gnomes al gestimuleerd met leer-spelletjes die zij zelf hebben ontwikkeld en kunnen zij al vanaf gemiddeld hun 5e levensjaar lezen en schrijven. Zo kunnen zij al het werk van hun voorouders leren voordat zij volwassen zijn op hun 10e levensjaar.

Van nature zijn Gnomes echte wetenschappers en ze zijn dan ook erg communicatief vaardig tegenover andere rassen. Ze willen graag van hen leren, onderzoeken en alom kennis vergaren. Dit maakt dat zij vinden dat ze prima met andere rassen om kunnen gaan, echter vinden de andere rassen de Gnomes af en toe erg vervelend met hun continue nieuwsgierigheid.

Onderling zijn Gnomes echte kennis delers. Hoe meer informatie hoe beter en dus delen ze erg veel met elkaar. Maar soms ontstaat hier ruzie over omdat ze het niet eens zijn met elkaar, want qua aanpak in dingen verschillen ze onderling heel erg. Als het aankomt op een voorwerp/persoon wat ze maar één keer kunnen onderzoeken, heeft iedereen zijn eigen manier en willen ze die manier graag doordrukken. My way or the high way!

Gnomes hebben geen speciale feesten of rituelen, ze hebben wel wat beters te doen. Uiteraard wordt een grote ontdekking zo nu en dan gevierd, maar langer dan een uurtje zal dit niet zijn want er valt nog zo veel meer te onderzoeken.

Gnomes
Fotograaf: Dani’el van den Berg; Concept: Layers; Kostuum ontwerp: Layers; Model: Roos Joy

Geschiedenis

Het ras der Gnomes is nog niet zo heel erg lang bekend. Voor de oorlog waren er geen Gnomes, deze verschenen pas lang na de oorlog. Niemand weet waar ze al die tijd hebben geleefd of waar ze vandaan komen. Maar een aantal eeuwen nadat de duistere rassen de krochten van de wereld introkken waren ze daar ineens.
Hierna zijn er verschillende samenlevingen geweest die hebben geprobeerd de Gnomes uit te roeien. Maar al snel bleken deze wezens iedereen te slim af en wonnen ze elke keer. Hun kennis was geen match voor de andere rassen en op hun eigen manier waren ze gemeen genoeg om een bestaan te krijgen in de huidige wereld.

Limieten

  • Het is niet mogelijk om een Gnome-leider te spelen.