Home » Rassen » Dark Dwarves

Dark Dwarves

Leefomgeving

Dark Dwarves voelen zich, net als de oppervlakte dwergen, erg thuis in onder de grond. Dark Dwarves wonen natuurlijk al in grotten, maar vaak zijn hun huizen niet te zien want die liggen namelijk onder de grond in de grotten. Meters diepe tunnels met vele kamers zijn uitgegraven en dienen als woningen, recreatieruimtes en taveernes. De Dark Dwarves leven in dit opzicht letterlijk in tunnels en kamers in een grot.

Doordat hun huizen letterlijk onder het aardoppervlak liggen hebben die geen vorm. Ze laten de tunnels en kamers het liefst zo veel mogelijk natuurgetrouw en hakken alleen de ruimte die zij nodig hebben weg. Dit zorgt ervoor dat er veel scherpe punten en kleine struikelsteentjes in elke tunnel en gang liggen.

De meest speciale plek die de Dark Dwarves in hun leefomgeving hebben zijn de smidsen. Hier zijn er vaak meerdere van maar er is per samenleving 1 smidse die het grootst is. Deze kan dan ook het heetst en het meeste draaien en daar worden vaak de meest speciale dingen geproduceerd.

Naast hun eigen woningen, gebouwen en plekken bezitten de Dark Dwarves ook de mijnen, strongholds en andere gebouwen van de Oppervlakte Dwergen. Dit hebben zij verkregen na de oorlog tussen Licht en Duister.

DU_By_DMVDBERG_LOGOD-65
Fotograaf: Dani’el van den Berg; Concept: Layers; Kostuum ontwerp: Layers; Modellen: Willem Monsuwe en Emma

Taal en geschrift

De taal der Dark Dwarves, genaamd Dark Dwarf Speech, klinkt altijd erg grof en onelegant. Dark Dwarves hebben er en handje van om hun woorden aan elkaar te plakken waardoor het klinkt als een woordenbrij. Daarnaast articuleren ze niet altijd even duidelijk waardoor ze klinken alsof ze altijd brommen. Maar ze kunnen ook heel hard praten/schreeuwen.

Het geschrift van de Dark Dwarves bestaat wel gewoon uit losse woorden ondanks dat ze het in hun spraak aan elkaar plakken. Hun tekens hebben wel wat weg van het common maar zijn vaak verbasterd.

Dark Dwarves beschikken daarnaast ook over een gebarentaal. Dit is ontstaan uit noodzaak om te kunnen communiceren terwijl de ovens van de smidsen staan te loeien.

Goden

Dark Dwarves zijn een beetje de underdogs van het geloof want de meesten hebben geen geloof. Individueel zijn er wel Dark Dwarves die een god of godin aanhangen, en zeker de priesters die de goddelijke magie sturen hebben een god of godin.
De rest hecht echter weinig waarde aan geloof wat er voor zorgt dat ze niet echt een afkeer of voorkeur hebben van een bepaalde god of godin.

Uiterlijk

Van nature zijn Dark Dwarves vrij robuuste wezens. Het leven onder de grond heeft ze gehard en het zware werk dat zij doen maakt hen van nature sterk. Dat Dwergen kleiner zijn dan de andere rassen is niet waar. De Dark Dwarves roepen hierover vaak dat het “Elfen propaganda” is.

Dark dwarves zien er eigenlijk hetzelfde uit als oppervlakte dwergen op 1 groot verschil na; hun huid is grauw en grijzig in plaats van blank.
Dark Dwarves hebben een voorkeur voor het zwart verven van hun lichaamsbeharing maar er zijn er ook die dat niet doen.
De Dark Dwarves dragen hun baarden graag lang; het is een soort van status symbool. Er is voor een Dark Dwarve (en de Oppervlakte Dwerg) niets erger dan het verliezen van de baard. Wanneer dit gebeurd in een gevecht wordt er al minder snel naar om gekeken en verzint de betreffende Dwerg er vaak een groots verhaal omheen, hoe klein het gevecht ook was. Maar er zijn verhalen bekend waar Dwergen krijgsgevangenen waren waarbij de baard werd afgesneden enkel voor het leedvermaak!
Vrouwelijke Dwergen hebben van nature geen baardgroei. Dit betekent echter niet dat ze niet een nep-baard kunnen dragen. Dit was bij de vrouwen vroeger wat meer een hype dan tegenwoordig; en de wat oudere vrouwelijke Dwergen dragen dan graag ook nog een nep-baard die ze soms wisselen voor een ander model.

Qua reguliere kledij dragen Dark Dwarves graag leer. Hun voorkeur qua kleuren gaat uit naar zwart en bruin, maar de vrouwelijke Dwergen willen zichzelf nog wel eens mooie gekleurde jurken aan laten meten. Tevens heeft elke Dwerg wel een riem.

Dark Dwarves dragen ook veelal metalen bepantsering of maliënkolders. Dit alles maken zij zelf en het is alom bekend dat het staal dat Dwergen bewerken het sterkst is, ongeacht of dit gemaakt is door Dark Dwarves of Oppervlakte Dwergen.

DU_By_DMVDBERG_LOGOD-61
Fotograaf: Dani’el van den Berg; Concept: Layers; Kostuum ontwerp: Layers; Model: Willem Monsuwe

Kennis en vaardigheden

Er zijn echter wel twee dingen waar de Dark Dwarves in uitblinken.
Een daarvan is het verwerken van een speciaal metaal. Niemand behalve de meest geleerde Dark Dwarf weet hoe het metaal heet en hoe je het kan verwerken. Ook alleen zij hebben er toegang toe omdat het alleen te vinden is in bepaalde plekken onder de grond; een plek waar geen ander ras zich zou wagen.

Het andere waarin zij uitblinken is aarde magie. Als geen ander weten Dwergen, zowel Oppervlakte Dwergen als Dark Dwarves, hoe je aarde moet sturen. Daarom zijn zo ook zo bedreven in het leven onder de grond.
Omdat Dwergen ook erg goed zijn in het smeden van metalen zijn de Dwergen ook vaak bedreven in het sturen van vuur magie.

Gedrag

Dark Dwarves zijn koppig en pragmatisch. Daarnaast hebben zij een sadistische trek die de duistere rassen kenmerkt. Ze zijn wantrouwig tegenover andere rassen, of deze nou duister zijn of niet.
Dark Dwarves hebben, net als Oppervlakte Dwergen, een koning. Deze Dark Dwarf stuurt alle anderen aan en verkrijgt zijn titel door geboorterecht. Echter als het blijkt dat een nieuw geboren koning zijn taak niet aan zou kunnen, of deze slecht uitvoert, dan wordt hij afgezet en kiest het volk een nieuwe koning.

De koning heeft daarnaast een aantal vertrouwelingen. Dit zijn Dwergen die het beste zijn in hun vakgebied. Vaak zijn dit ook nog eens de oudste Dwergen uit de samenleving.
Dark Dwarves hanteren een streng doch rechtvaardig systeem in leermeester en leerling. Als je iets wilt leren dan moet je er de volle 110% voor gaan, zo niet, dan ben je niet waardig en kan je leermeester je ontzeggen.

Dark Dwarves zijn sterk en robuust, en hebben vaak een immens hoge pijngrens. De pijn die een Dark Dwarf kan verduren verbaasd zelfs de Orks. Echter is dit tevens een valkuil van de Dark Dwarves. Ook doordat ze zo koppig zijn lopen ze vaak door met wonden die fataal zijn als ze niet snel worden behandeld. Als ze al een weg vinden naar een genezer is het soms te laat en valt er niets meer te doen. Als ze geen genezer vinden (of eigenlijk er niet de moeite voor nemen) sterven ze vaak door bloedverlies.

Samenleving

Dark Dwarves staan hetzelfde tegenover de Oppervlakte Dwergen als dat Drow tegenover Darthiir staan. Ze zien Oppervlakte Dwergen als een inferieur ras en willen ze graag allemaal uitgeroeid hebben. Helaas voor beide partijen zijn hun krachten gelijk en voor elke slag die een partij wint, verliezen ze er ook eentje.

Dit ras is bijzonder hard in de omgang. “Niet zeuren maar werken”, is een gezegde bij Dark Dwarves die er vanaf jongs af aan in wordt gestampt en altijd wordt gehanteerd. Er is een constante strijd om jezelf te bewijzen, te laten zien dat je het waard bent in de samenleving te blijven. Zodra je niet kan bewijzen dat je waardig bent zal je uit de samenleving worden gezet.
De Dark Dwarves waarmee dit is gebeurd eindigen vaak niet goed. Het minste wat ze nog kan gebeuren is dat ze weg gaan en sterven, maar veelal belanden ze in de handen van Drow, Doom Elves of Vampiers waar ze vervolgens als slaven worden ingezet. De enkele Dark Dwarf die er voor kiest om in de samenleving te blijven ondanks dat hij of zij niet waardig is, heeft een moeilijk bestaan. Hij wordt  met de nek aangekeken, afgetuigd of opgejaagd. Maar een Dark Dwarf sterft nog liever staand dan te leven op zijn knieën, en dus zullen deze out-casts niet breken.

In de omgang lijken Dark Dwarves en Orks erg veel op elkaar. Pijn is irrelevant, recht van de sterkste, niet zeuren maar werken en sterven in een strijd is een eer. Deze normen en waarden zorgen ervoor dat Orks en Dark Dwarves het zeer goed met elkaar kunnen vinden en elkaar erg goed begrijpen.
Andere rassen deinzen nog wel eens terug voor de normen en waarden die worden gehanteerd door Dark Dwarves, simpelweg omdat ze het niet begrijpen. ‘Iemand voor jouw karretje spannen is immers beter dan zelf het werk verrichten,’ tenminste, zo zien de andere rassen het maar Dark Dwarves willen daar niets van weten.

Jonge Dark Dwarves worden vanaf jongs af aan al geleerd dat er moet worden gewerkt. Het lijkt bijna op hersenspoelen wat er gebeurd, maar gezien het de normen en waarden zijn binnen de samenleving, is het eigenlijk nou eenmaal zo.
Een Dark Dwarf die is opgegroeid bij een ander ras heeft dan ook erg veel moeite zijn draai te vinden, en vaak lukt het ze helemaal niet.
De jonge Dark Dwarves spelen altijd erg ruw met elkaar en dagen elkaar constant uit om te vechten of om andere rare toeren uit te halen. Een van de leukste spelletjes is om te zien hoe lang je je hand in het smidsevuur kan houden om te laten zien hoe flink je bent.

Dark Dwarves vinden het dan ook leuk om op latere leeftijd krachtmetingen te doen. Hierbij bekoopt een van de twee het regelmatig met de dood.
Tijdens grote feesten wordt er vaak een soort van “arena” ingericht waarbij de Dark Dwarves zich onderling kunnen meten. Het wordt steeds vaker toegestaan dat andere rassen hier ook aan deel nemen. En op dit vlak kunnen ze dan ontzettend goed overweg met Orks die een feestdag hebben waarbij er een arena wordt gebouwd om te zien wie het sterkste is. Ook de Doom Elves kunnen het in dit opzicht goed vinden met de Dark Dwarves.

DU_By_DMVDBERG_LOGOD-63
Fotograaf: Dani’el van den Berg; Concept: Layers; Kostuum ontwerp: Layers; Model: Emma

Geschiedenis

De Dark Dwarves hebben altijd ondergronds geleefd waarbij ze nauwelijks contact hadden met de buitenwereld.
Tijdens de oorlog kwamen zij massaal naar buiten om te vechten en er waren meer Dark Dwarves dan dat er toenertijd werd gedacht.
De Dark Dwarves deden niet onder voor het sadisme van de andere rassen en met effectieve kracht wisten zij vele vijanden neer te halen. Ze waren een zeer goede tegenstander voor de Oppervlakte Dwergen maar geen van beide partijen won. Toen de duistere rassen naar de onderwereld werden gedreven, trokken de Dark Dwarves zich weer terug in hun eigen grotten. Op andere plekken zijn de Dark Dwarves met de anderen mee gegaan en zo verspreiden zij zich ook over de onderwereld.

Overige

Zoals hierboven beschreven bezitten de Dark Dwarves zowel de mijnen en strongholds van de Oppervlakte Dwergen, als die van hun zelf. Maar dit is niet altijd zo geweest.
Voor de oorlog tussen Licht en Duister leefden de Dark Dwarves al onder de grond; dit was hun thuis. Maar ook de Oppervlakte Dwergen leefden onder de grond.
Toen de oorlog uitbrak raakten ook deze twee rassen in conflict en met het opstellen van het verdrag dat de duistere rassen de onderwereld zouden krijgen, verloren de Oppervlakte Dwergen hun mijnen en strongholds. Uiteraard waren het de Dark Dwarves die er als eerste bij waren om deze plekken te claimen en de Oppervlakte Dwergen moesten een nieuwe plek vinden om te wonen.
De Dark Dwarves zien zichzelf dan ook als de echte en waardige Dwarves want zij hebben immers de mijnen onder de grond, dus zijn zij de overwinnaars. Echter kregen zij al snel het probleem dat de andere duistere rassen ook een plek moesten hebben om te wonen en dus moesten zij hun veroverde mijnen en strongholds ineens delen. Dit heeft bij elke Dark Dwarf een bittere smaak in de mond achter gelaten. Het liefst zien zij dat alle duistere rassen maar weer naar de bovenwereld vertrekken en zij hun rechtmatige plekken in de onderwereld weer kunnen opeisen.

Limieten

  • Het is niet mogelijk de koning uit Ains Eyian of Dokart Eyian te spelen.
  • Het is niet mogelijk om een Oppervlakte Dwerg te spelen.